duminică, 14 iulie 2013

Succesul vine din talent plus perseverenta

Perseverenta face insa diferenta. Oportunitatea de a-ti exersa perseverenta la momentul propice competeaza restul de diferenta.

In Outliers, cartea lui Malcom Gladwell pe care o citesc acum am gasit niste informatii surprinzatoare. Nu vreau sa vorbesc despre subiectul cartii, anume ca mediul social/cultural cat si oportunitatea au ponderea majora in succesul in orice domeniu, despre cum geniul si perseverenta merg mana in mana insa perseverenta e cea care face diferenta si, poate surprinzator, geniul nu garanteaza succesul.

Ceea ce mi-a atras atentia  e povestea emigrantilor evrei care au venit in America sfarsitului de secol XIX, inceput de secol XX si ai caror copii au reusit sa ajunga oameni de succes urmarind, urmand si aplicand exemplul de reusita al parintilor.
Acesti parinti pe care autorul ii da ca si exemple in carte, de exemplu familia Janklow, Floms, Borgenicht, Farkas au emigrat din Europa de Est si multi dintre ei din Bucuresti, Romania. Au plecat fiind mici afaceristi, unii cu legume/fructe, altii in domeniul textil si au reusit sa creeze adevarate super afaceri si sa isi educe copii intru-un mediu propice succeselor ulterioare prin munca si perseverenta.
Doua intrebari mi-au venit imediat in minte:
- era Romania la sfarsit de secol XIX inceput de secol XX o tara propice pentru afaceri, prietenoasa cu imigrantii?
- ce s-ar fi intamplat daca societatea de atunci ar fi reusit mai bine sa integreze si sa pastreze acei oameni?

Oportunitatea emigrarii si faptul ca prin munca sustinuta si entuziasta au reusit sa ofere copiilor lor un mediu propice pentru a intelege mai bine lumea si automat pentru succes ma face sa cred ca ar fi reusit acelasi lucru si in tarile lor de origine iar Romania de exemplu ar fi avut de castigat, pastrand proportiile, la fel de mult cum a avut America. E un gand naiv, stiu asta, contextul istoric e total diferit, America era tara imigrantilor si nu era o Europa inchistata in traditii si greu adaptabila insa cred ca oamenii fac diferenta si ei reusesc sa schimbe, chiar daca nu cu acelasi impact cu care au reusit sa schimbe sau mai exact sa construiasca America.

E de prisos sa spun ca va recomand cartea.

Niciun comentariu: